Een dag uit het leven van een bewindvoerder

Een dag uit het leven van een bewindvoerder

Beschermingsbewindvoerder Marloes BottenbergAls bewindvoerder beheer je het vermogen en de goederen van een klant. Je behartigt de financiële belangen, maar hoe doe je dat in de praktijk? Naast het betalen van de rekeningen en het leefgeld, komt er nog zoveel meer bij kijken en dat maakt dit beroep zo leuk!

Een dag uit het leven van een bewindvoerder…


8:00
De post bij de postbus opgehaald. Vandaag veel post van schuldeisers. Ik heb voor een nieuwe klant pas alle schulden opgevraagd. Alle schuldeisers sturen nu per post de actuele status van de schulden door, zodat ik een complete schuldenlijst kan gaan maken.

8:07
Mailbox openen. Een klant stelt de vraag of er geld is voor een vakantie. Ze kan namelijk met vrienden mee naar Amerika. De ticket kost €480,- en voor de reis zelf is €750,- voldoende. Ik lees de mail nog eens door. Deze betreffende klant heeft een bijstandsuitkering en nog geen €50,- in de maand over. Hier hoef ik niet lang over na te denken. Onmogelijk. Verwonderd ga ik verder met de volgende e-mail.

8:22
De bank de opdracht gegeven tot uitbetalen. Een belangrijk moment voor de klanten. Vandaag wordt het leefgeld aan de klanten overgemaakt. Dit ontvangen alle klanten één keer in de week op hun eigen (leefgeld)rekening.

8:30
Telefonisch spreekuur. Klant belt, heeft vanaf aanstaande maandag een baan. Fijn! Deze klant heeft lange tijd geen werk gehad en ontving een bijstandsuitkering. Na het telefoongesprek de uitkerende instantie geïnformeerd.

8:47
Klant vertelt mij telefonisch: “Mijn pinpas werkt niet meer”. Na een aantal vragen blijkt de klant het logo van de bank van zijn betaalpas afgeknipt te hebben. Klant: “Tja ik vond dat logo niet mooi, dus ik dacht die knip ik eraf”. Ik leg de klant uit dat de pinpas daardoor niet meer werkt en vraag een nieuwe betaalpas aan. Met een glimlach ga ik weer aan het werk.

9:21
Begeleider van een klant belt: hij maakt zich zorgen over het weekgeld. De klant geeft alles op de eerste dag al uit en heeft dan aan het eind van de week geen geld meer voor eten/drinken. Afgesproken dat ik het met de klant ga bespreken. Wellicht dat we het weekgeld op twee momenten in de week gaan uitbetalen.

9:46
Meerdere e-mails ontvangen in de inbox. Zo vraagt een begeleider van een klant extra reisgeld aan voor zijn cliënt in verband met een strafzaak (Rechtbank). Ik bekijk hoeveel financiële ruimte er is voor deze reiskosten.

9:57
Alle e-mails beantwoord. Nu de post van de schuldeisers verwerken. Alle post wordt gedigitaliseerd, waar nodig onderneem ik actie.

10:35
Nu alle post gearchiveerd en verwerkt is, kan ik gaan bekijken of de schuldenlijst compleet is.

11:15
Een collega belt om te vragen of ik ook mee ga naar een cursus. Bewindvoerders hebben namelijk een jaarlijkse verplichting tot bijscholing. Jammer, ik heb al een andere cursus gepland.

11:30
Voor een nieuwe klant maak ik een budgetplan. Kloppen de inkomsten en uitgaven? In het budgetplan staan alle vaste inkomsten en uitgaven.

12:55
Krijg een e-mail van de Stadsbank. De schuldeisers zijn akkoord met een minnelijke regeling voor een klant van mij. Goed nieuws. Direct de klant informeren.

14:12
Voorbereiden op een zitting vanmiddag. Even nog alle documenten nakijken en inlezen.

14:45
Onderweg met auto richting de Rechtbank in Zutphen.

15:45
Klant staat al voor de Rechtbank te wachten. Hij is best zenuwachtig, nog nooit in een Rechtbank geweest. Ik stel hem gerust en met de begeleider gaan we naar binnen. Na de veiligheidscontrole wachten we met een kop koffie tot de start van de zitting.

16:00
Zitting Rechtbank Zutphen: onderbewindstelling klant.

16:15
Na de zitting lopen we samen naar de uitgang. Mijn klant vraagt: “Ben ik nu schuldenvrij?”. Nee helaas, zo snel gaat dat niet. Met zijn begeleider bespreek ik nog wat inhoudelijke zaken na en we zeggen elkaar gedag. Over enkele weken verwacht ik de beschikking per post te ontvangen.

Onderweg naar huis, kijk ik terug op een afwisselende werkdag. Een dag vol met serieuze gesprekken, uitdagende situaties en een glimlach.

Einde werkdag.